Да си част от вълшебството на традицията – IV Фолклорен фестивал “Окни, па тропни”, с.Пролеша, 2018г.

На 15 септември с.Пролеша за четвърти път беше домакин на организирания от НЧ „Светлина 1924г.” фолклорен фестивал. Китното ни селце се потопи в магията на българския фолклор. Хубавото време и грижовните стопани отрано посрещнаха своите гости. Денят събра стотици малки и големи – 24  инструментални, камерни групи и танцови състави, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват. По време на фестивала видяхме български песни и танци представени от професионални  и любителски ансамбли от различни етнографски области на България. Площадът и сцената се заляха от шарените багри на традиционните костюми и усмивките на участниците.

Домакините от местния танцов колектив “Животвор” откриха и закриха фестивала с общо хоро на площада и създадоха прекрасно настроение. Малките музиканти, певци и танцьори бяха великолепни и заразиха публиката с радостта и таланта си. Децата бяха представени от крехката гъдуларка Мария Валентинова,  местната детска певческа група и танцовите ансамбли на НЧ “Светлина” – с.Владая, ДТС – гр.Сливница, НЧ „Светлина” – с.Алдомировци, Ансамбъл „Люлин” – гр.София и ТК „Животвор” – с.Пролеша. Публиката се наслади на майсторството, опитът и младия дух на по-зрелите участници от ЖПГ –  с.Пролеша, ПГ „Млади сърца” – гр.София, Дуо „Настроение” – с.Ресилово, Квартет „Божур” – гр.Божурище и певицата Валентина Гълъбова. С богати и пъстри ритми зарадваха зрителите гостуващите танцови състави от София като  ФФ „Ястра” , ТГ „Заведи оро”, ШНТ „Сънденс”, ТК „Хоп троп”, ТК „Хороводец”, Ансамбъл „Люлин” и Ансамбъл „Средец”, както и ТК „Фолклорен пъзел” – гр.Перник, ТГ „Пъстра китка” – гр.Банкя, ТК „Лакатски фурии” – гара Лакатник,  ТК „Зора” – с.Мрамор.

Събитието беше истински празник за гости и за участници, които заедно изживяха опиянението от атмосферата на традиционната култура и фолклор.

Мая Георгиева

0 Коментари

Няма коментари

Оставете коментар