Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Действаща изложба в дома на твореца Павел Димитров „Дядо и внуче” в с.Пролеша. Всички са добре дошли!

Запознайте се с Павел – човек, търсещ красотата, който с огромно желание, усърдие и търпение десетки години твори и претворява своя вътрешен подтик, чрез фантазия, талант и сръчни ръце. Нашия съсед и приятел умело съчетава дърво, метал, стъкло и глина в необичайни арт произведения. Матричар по професия, с тънък усет към геометрични форми и фини детайли, авторът създава през годините и до днес десетки творби в своя пролешки дом. Мнозина, може би не знаят, но в местната черква на Пролеша – „Св.Георги Победоносец”, отляво на олтара седи негово произведение –  дърворезбован иконостас със Св.Богородица и Младенеца, дарен от твореца за празник на селото преди няколко години. Необикновената изработка и дискретни свещи привличат и очароват миряните, посетили църквата.
Павел е познат на част от местната общност и с участието си на една от последните изложби-базари за ръкоделия, организирани от женски клуб „Раздумка” и настоятелството на читалището в селото, където представя на публиката свои картини-мозайки.

През латото на 2020 г.  Павел е открива самостоятелна изложба „Дядо и внуче” в своя дом, в с.Пролеша. В двора сред ухаещи цъфтящи китки, храсти и овощни дървета, авторът е подредил умело своите разнообразни творения –  интересни игри-пъзели и главоблъсканици от дърво и метал, произведения с дърворезба, ковано желязо, уникални 3Д плотове от епоксидна смола, в съчетание с прецизни пластики и фини флорални мотиви. Там виждаме и малки, и по-големи удивителни глинени фигури, с автор и/или съавтор малката внучка на Павел, насърчавана и подпомагана от дядо си. Гостоприемният стопанин ни въвежда и в къщата, където погледът попада на множество настолни и таванни лампи, аплици и часовници с най-разнообразни причудливи форми . Богато разнообразие от стилове, техники и похвати, които е трудно да се опишат и категоризират, затова е задължително да се видят лично.

Павел Димитров кани всички пролешани, гости и приятели на селото, както и почитатели на изкуството на тази нетрадиционна изложба. С усмивка и добра дума запленява гостите и ги отвежда в една приказка – тази на една красива душа, запазила неподправения детски възторг. Аз бях там и видях. Успях да почувствам този възторг на твореца, който за кратко време съпреживях, но остана за дълго това усещане, което да напомня, че всеки от нас има потенциала да изрази по свой уникален начин себе си и нищо не може да бъде пречка на свободния дух, търсещ и реализиращ красотата.

Заповядайте и Вие да се запознаете с тази уникална изложба!

Вратите в дома на Павел Димитров са отворени за гости всеки делничен ден от 10-13 ч. за посещение.
Моля, свържете се с автора за уточняване. >> Павел Димитров във фейсбук 

Автори: Мая Георгиева и Стана Захариева

СНИМКИ ОТ ДЕЙСТВАЩАТА ИЗЛОЖБА "ДЯДО И ВНУЧЕ"

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment