“Дом за нашите деца” –  спомени за любими кадри снимани в Пролеша

През далечната 1986 г. в нашето село Пролеша, режисьорът Неделчо Чернев снима отделни кадри от българския сериал “Дом за нашите деца”.  Това е един филм за живота на българското семейство през 80-те години на 20-ти век – за неговите ценности, вярвания и традиции. В него участват незабравимите актьори Коста Цонев, Емилия Радева,  Невена Коканова, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Мария Алданова, Мария Каварджикова и много други.

Без голям бюджет, специални ефекти и масова реклама филмът успява да каже и покаже много. В него имаше за всеки по нещо. Той третираше емоциите и проблемите и на тийнеджъри и родители, нравите на времето, традиционните ценности. Мощната индустрия при социализма, незаконното строителство, далаверите и корупцията във висшата номенклатура и какво ли не още. Любим филм на поколения, а може би и най-добрия български сериал за времето си.

Тогава бях на 26 г., а Пролеша малко хора я знаеха. Когато разбрахме, че в селото се снимат кадри за сериала, всички бяхме много горди и развълнувани. Хвалех се на моите приятели, защото моето обично село е избрано. Хората от селото с радост искаха да услужат с каквото могат на снимачния екип. И сега, 33 години по-късно, с умиление и радост се сещам за тези моменти и искам да споделя  кадри, снимани в Пролеша. Някои от местата ги няма вече или са твърде изменени, но други – като къщата в близост до кметството, са същите и днес. Множество от кадрите са снимани в дома на съседа Пламен. Магарето на снимката е на един дядо от селото. Виждаме и офиса /канцелария/на бившото ТКЗС, и разбира се – сегашното читалище /бившето училище/. Спомени  – емоционални и прекрасни… 🙂

Автор: Емилия Митрева

1 Коментар

Оставете коментар