Едно лично и емоционално преживяване в деня на будителите

Цветя за Вас, Будители народни,
прекланям се пред Вас на този ден.
Защото с мисли благородни
всеки миг е озарен.

За моя голяма радост аз преоткрих, че в родното ми село Пролеша има и то много будни жители. Това са нашите деца, внуци, правнуци и техните майки. В празничния ден – 1-ви ноември, в залата на нашето читалище НЧ „Светлина 1924г.”, децата на Пролеша се бяха събрали и подготвили да почетат носителите на светлина и знание, достойните предци, които наричаме български Будители. Малчуганите тичаха по коридора на читалището, облечени в красиви народни носии. Лицата им грееха и бяха нетърпеливи да зарадват публиката. И това ги правеше щастливи.

Тържествената част бе открита от  13 годишния Ваньо Димитров, а артистичната група от 14 деца пресъздаде на сцената  тържеството по случай завършване на учебната година – „Радини вълнения” от романа „Под игото” на патриарха Вазов. Талантливи, знаещи и уверени, младите актьори с удоволствие ни пренесоха и потопиха в традициите на българското училище през Възраждането.

Неочаквана, но приятна изненада за всички бе спонтанния рецитал, който изпълниха дамите – майки от читалищното настоятелство. Направиха го раздвижено, много естествено и вдъхновяващо. На фона на тиха и спокойна музика се разнесе гласа на Поля Кирилова. Глас и чувство, които завладяха всички, чрез лириката на младия поет М.Спасов – „Не продават любов” и „Господи, колко е хубаво!” от Дела Раи. Публиката бе очарована и сподели своето вълнение с бурни ръкопляскания. След нея Цвети Ангелова прочете с вдъхновение есето „Когато си на дъното…” от Д.Дамянов. А Деси Миланова припомни с прочувствени слова за нашите първи будители и изпълни поетичната творба „Мъчен човек” от Д.Дамянов. Най-голямата изненада бе младата ни поетеса, Цвети Любомирова, която рецитира Химна на народните будители и „Цветя за Вас, Будители народни“. Тя, нашия млад будител! Тържеството бе уважено и от д-р Божкова – бивш председател и настоящ член на читалищното ръководство. Публиката е свикнала да чува и с нетърпение очакваше нейното изпълнение. Тя успя да се потопи в създадената празнична атмосфера, изпълнявайки с патос две стихотворения на Хр.Смирненски.

Финалният щрих на тържеството поставиха отново децата на Пролеша, които заедно с публиката изпълниха „Аз съм българче”. Поля Кирилова зарецитира „Бяла спретната къщурка” и гостите се присъединиха към словото й. Бе много вълнуващо!

Ентусиазъм, вяра, чувство, старание, естественост – изживяхме ги с душите и се радвахме на милото и сърдечно тържество по случай този светъл ден – Денят на народните будители! Благодаря на организаторите и участниците, които сътвориха този празник и ни направиха съпричастни!

Пожелавам на новото ръководство да продължи да бъде голям будител на жителите на селото, за да може то да расте, цъфти и бъде наша гордост!

Зенче Иванова


Снимка: Цветелина Ангелова

0 Коментари

Няма коментари

Оставете коментар