Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Интервю с новия кмет на с. Пролеша Григор Григоров

„От работа не ме е страх, защото винаги съм работил!”

На местните избори през есента на 2019 г. Григор Григоров е издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за кмет на с. Пролеша. Избран е на втори изборен тур за мандат 2019-2023 г. Встъпва в длъжност като кмет на с. Пролеша на 14.11.2019 г.

– Г-н Григоров, разкажете накратко за вас и вашето семейство.
– Роден съм в София през 1979 г. и съм израснал в с. Пролеша. До 3-ти клас учих в пролешкото училище, а след това до 8-ми клас в училището в с. Хераково. По-късно завърших техникума по транспорт и енергетика „Хенри Форд” (бивш „Вилхем Пик”), гр.София. През 1999-2000 г. отбих едногодишна военна служба. След нея започнах да работя като младши сержант, артелчик в бойно поделение и до момента имам над 18 години трудов стаж като военнослужещ в българската армия на различни складови позиции. Необвързан съм.
Семейството ми се занимава със земеделие, а по-рано и с отглеждане на животни.

– Какво ви подтикна да се кандидатирате за кмет на Пролеша?
– През 2019 г. реших да направя една промяна в трудовата ми кариера, запазвайки мястото си в армията. Като останалите жители на Пролеша, аз ежедневно се сблъсквах години наред с инфраструктурните неуредици в селото ни. Разбития асфалт, временните кръпки и дупките по улиците и липсата на тротоари, проблемите с водния цикъл на селото – все належащи за решаване, но отлагани дълги години проблеми по различни причини. Не можех повече да остана безучастен към това. Подходих с ясното разбиране, че приемам по-ниските кметски доходи в сравнение с настоящите ми в армията. Реших, като местен жител, познаващ хората и техните болки, че мога да бъда полезен като кмет на Пролеша. Винаги съм работил и от работа не ме е страх.
Не съм първия на тази отговорна длъжност в рода ни. Дядо ми, Асен Тодоров, е бил повече от 20 години кмет на Сливнишкото село Ракита през 50-70-те години на миналия век. Хората казват, че е бил успешен в тая длъжност. Той е предложил Сливница да се превърне в град.

– Как и какво искате да промените като кмет на Пролеша и от кого очаквате съдействие за тези промени?
– Като всеки човек и аз идвам с някакви надежди и амбиции в тази нова за мен сфера. Искам да се преасфалтира или поне качествено да се изкърпят дупките. Да се разшири главната улица на Пролеша, така че да могат две коли да се разминат нормално. Последното е логично възможно, но след като се подмени водопровода, за да не се разкопава новоположен асфалт. След това ми се иска да се направят тротоарите. Много е важно да се изгради красив център в Пролеша – площада и двора на читалището. Защото добре уредените централни части представят облика на селото. В тази връзка е необходимо и сградата на кметството да се доремонтира отвътре, защото е изключително неприветлива за посетителите. Важен приоритет е и изграждане на нов сондажен кладенец за водоснабдяването в селото . Ще настоявам да се изгради и система за видеонаблюдение, както и ще работя за озеленяване на Пролеша. Радвам се , че поставените задачи в голямата си част са залегнали в програмата и на кмета на Общината – г-н Димов, затова очаквам съдействие и помощ на всяко ниво от общинската администрация и общинския съвет. За мен е много важно да имам моралната, професионална и физическа помощ на хората от селото за да се случват нещата. Скоро имаше случай на паднала топола на главния път. Нямаше време да се чака да реагират институции, а препречения път застрашаваше живота на хората в преминаващите автомобили. Обадих се на Стефан Миков и човека веднага се отзова с техника. За минутки избута дървото и освободи платното. Благодарен съм му!

– Вие сте работили към военните дълги години. Как това ще бъде от полза в работата ви като кмет оттук нататък?
– Военната служба изисква дисциплинираност и поемане на отговорност. Работил съм дълги години с различни личности и съм разбрал, че с хора се работи най-трудно. Всеки има различни проблеми, нагласи и изисквания. Необходимо е да бъдеш добронамерен, честен, но и да подхождаш индивидуално. Сигурен съм, че опитът който съм натрупал в работата си ще ми е полезен и като кмет.

– Какво ще си пожелаете за идната 2020 г. и през новия мандат?
– Когато реших да се кандидатирам за кметската дейност, моята майка ме посъветва да не се захващам, защото това е неблагодарна работа. Тя ми каза: – Ако направиш нещо, добре! Но ако въпреки положените усилия, не се случат желаните промени, ще е лошо. Хората спират да те уважават.
Пожелавам си да съм здрав, да имам силите, нужната подкрепа и късмет и да се случват замислените промени, въпреки трудностите! Ще съм доволен ако могат да се изпълнят и половината от нещата, заложени в програмата ми. Обещавам да работя така че, да мога да запазя своето достойнство и уважението на хората и да ги гледам в очите както през този мандат, така и за в бъдеще.

– Вашите пожелания към пролешани за идните празници и настъпващата 2020 година?
– Весели празници! Преди всичко, пожелавам на пролешани най-вече здраве! Нека Новата Година бъде за всички здрава и плодовита!

Записа за Вас: Мая Георгиева
Статията е публикувана и във вестник “Пролешка светлина”, бр.18, декември 2019 г.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment