Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Информация за с.Пролеша

Село Пролеша се намира в Община Божурище, Софийска област. Разположено е в Софийското поле на около 2 км. запад северозапад от гр.Божурище. Разположено е в равнина около  река, която води началото си от непресъхващ извор в центъра на селото, каптиран и известен като “Римската чешма”. Географски координати 42.778, 23.148.

Климатът е умерено-континентален с температури близки (или 1-2 градуса по-ниски) до тези в гр. София. Землището на селото е около 15 324 м². Надморска височина – 577 м.
Населението на селото по данни от ГРАО – дек, 2018 г.  е  – 486 с постоянен и 606 човека с настоящ адрес. В действителност, постоянно живущите са над 1500 човека, без това да е отразено в регистрите.

В селото се намират православен храм “Св.Георги Победоносец”, действащо читалище – НЧ “Светлина 1924” и Кметство.

На жителите и гостите на с. Пролеша са на разположение Хотелски комплекс “Жарковата къща”, бистро ( “При Киро”), три магазина за хранителни стоки, дом за възрастни хора”Магнолия” и аптека.

Обществения транспорт се осъществява посредством автобуси и маршрутни таксита с маршрут „Божурище – Хераково“ и в определени часове “МС Сливница – Божурище – Хераково”. Началната им спирка се намира в центъра на гр. Божурище. Връзка с гр. София – автобус №54 с начална спирка МС „Сливница“ и крайна спирка гр. Божурище – „Пътен възел Калотина“. Разписание на транспорта може да намерите на този адрес.

В индустриалната зона на с.Пролеша работят два мебелни завода – “МЕТРОН” ЕАД и МФ “АМО, фирма „Леском“ за сушене на дървен материал и фирми „Форест трейд” ООД и „Европанел“ за изработка на паркет, греди и дограма от дъбов материал. В индустриалната зона има и леярна за изработване на църковни камбани и свещници.

Съборът на с. Пролеша се провежда на празника “Свети Дух”, който се отбелязва в деня след Петдесетница по православния календар.

Селото е домакин на Фестивал “Окни па тропни”, организиран от ТФ “Животвор” и НЧ “Светлина 1924” при с. Пролеша. Събитието е истински празник за любителите на българския фолклор и народни танци. То се провежда ежегодно в края на лятото и събира над 250 участници.

Поради своята близост до гр.София,  удобна локация, чист въздух, природни забележителности, местни услуги и прекрасните си хора,  с. Пролеша става все по – атрактивно място за живеене и последните 15 години се радва на интензивно разрастване.