Пролешка (Римска) чешма

Легендата, предавана от поколение на поколение от древни времена гласи: Изворът на прочутата пролешка чешма извира при следния случай.
В местността „Изворо”, намираща се зад пролешката могила, в хераковско землище е имало голям, ама много голям извор на хубава питейна вода. В този извор се удавя любимата дъщеря на голям местен тракийски аристократ – владетел.
Нещастието не гледа бедни и богати, не гледа роби и владетели, даже и в тези митични времена. Всичко зависи от това, какво е отредила съдбата за всеки човек на земята. Какво е записано в големия Божи компютър горе на небето. Смазаният от скръб баща-владетел на половин България решава да запуши този голям извор. Прави го по следния начин: заповядва да бъдат остригани всички овце в неговото владение, тогава е имало безброй стада от овце, и с остриганата вълна да се запуши извора. И тогава е имало умни глави и намерили начин да запушат извора с тази камара от вълна. Частично големият извор е запушен и голяма част от водата по Божията воля извира на мястото, където днес е прочутата пролешка чешма и се ражда нашето село Пролеша. Чешмата е каптирана, направени са оригиналните монументи през 1935 г. Пролешката чешма за времето пък и сега е величиствена. Този уникален паметник – чешма е гордост не само за пролешани, а за целия район.

През лято 1204 на пролешкия извор са утолявали жаждата си и са се прохлаждали кръстоносците от IV кръстоносен поход на Балдуин Фландтер началото на XIX век на тази историческа пролешка чешма са отпочивали френски окупационни войски. През 1939-43 г. са се обслужвали на чешмата германски войски от Третия райх. Сутрин в най-студените зимни дни те са се миели на пролешката чешма голи до кръста. Същото още се коментира от пролешани – очевидци. През 1944-46 г. на пролешката чешма са се обслужвали войниците от червената армия. Пролешката чешма наистина е историческо място за цяла България. В Париж, Франция, е била пусната пощенска картичка със снимка на пролешката чешма. Германските войници, които по време на войната са били в България, минавайки през село Пролеша са правили снимки за спомен от България на пролешката чешма. Същото са правели и съветските войници. Горенаписаното е ярко доказателство, че Пролеша и пролешката чешма се намират на най-бурното кръстовище на Европа. До 1950-55 г. чешмата се поддържаше в отлично състояние.
Жителите на селото наливаха вода от чешмата за пиене. Там се пояха животните на определени за тях корита. Всяка къща притежаваше животни: овце, крави, коне, волове. В по-стари времена е имало и биволи. На чешмата имаше определени перилни корита, където жените перяха дрехите. Чешмата беше всичко за жителите на село Пролеша.
На чешмата се изпълняваше сватбения ритуал „На вода” Оригинален, древен пролешки ритуал. При всяко сватбено тържество, привечер, всички сватбари начело с музиката с подходящи музикални изпълнения отиваха на чешмата да налива булката вода. В специални нови, шарени стомни, закупени от свекървата булката наливаше вода и ги носеше да пият вода Кума и Кумата – разположили се на земята на постлана на земята черга – килим. Заедно със свекъра и свекървата се гощаваха. Булката налива вода и донася на Кума. Първия път Кумът разлива водата на земята. Булката отива и налива вода втори път, но водата отново е разлята. И чак при третото наливане на вода Кумът и Кумата пият от водата и подават стомните да пият свекърът и свекървата. Музиката гръмва с подходящо изпълнение на хоро и всички сватбари и присъстващи се хващат да играят кръшното хоро на чешмата. Веселба до небето. Неповторим и оригинален древен шопски духовен ритуал. Единствен в България и на Балканите.

Втори ритуал: Къпането на чешмата на Ивановден. На Ивановден, рано сутрин младите булки (новодомки) се водят от Кума и Кумата на чешмата и се обливат обилно с вода за здраве. След къпането веселието продължава по домовете на младите. Този ритуал е особено събитие за младите семейства и неповторимо преживяване. Ритуалът е предаван във вековете от поколение на поколение. Тези ритуали са духовни богатства и скъпоценности. Силата е в запазването на традициите. Да бием тревога и ги запазим!

От 1950-55 г. чешмата е занемарена и запустяла. Грозна гледка в центъра на селото. Тази чешма е символа (емблемата) на село Пролеша през вековете. През 2008 г. тогавашния кмет на село Пролеша – Кольо Спасов, успя да спечели проект и да включи символа, емблемата на село Пролеша – пролешката чешма във веригата „Красива България” под егидата на ООН и усилено заработи по възстановяването на чешмата. Прочутата пролешка чешма възкръсна в своя неповторим блясък. Ремонта на пролешката чешма в тези кризисни времена е истинско постижение на Кмета Кольо Спасов.

 Из “Село Пролеша, Софийско, през вековете”, Г. Станков