Кедин (Кенин) кладенец – ще го има ли? Належащо ли е обновяване на извора и разчистване на останките от заслона?

Приятели и жители на хубавата ни Пролеша!

Настъпи пролетта и подтикнати от чудесното време, мнозина от нас ще се разходят в полето около селото. Да ги погрее слънце и да се порадват на събудилия се нов живот – цветя и билки, птици и бръмчащи мушици. Честа дестинация за туристически разходки е Пролешка могила, от чието било, магията на пролешката природа очарова пътника.  А преди да се изкачи там, най-горе, често той спира да утоли жажда и да почине до Кедин (Кенин)* кладенец и заслона. Мястото стана от години и традиционно за много пролешани на Еньовден. Там хората се събират по изгрев слънце, радват се на природата, правят венци и букети от дъхави билки и споделят домашни приготвени вкусотии.
Сега е тъжна гледка, загрозяваща природата и внасяща огорчение в сърцата и умовете на милеещите за нея. Заслонът, вече повече от година-две е полуразрушен, вътре и около него е пълно с отпадъци, и дори е опасен за доближилите го. Изворът Кедин кладенец – природна ценност и истински Божи дар за пролешани е затлачен. Чешмата, утолявала жаждата на хора и животни в летните горещини десетилетия. Каптирана и съградена с обич от и за пролешани преди близо 74 години и обновявана през годините, е почти пресъхнала и едва капе. Болезнена гледка на разруха, безхаберие и липса на надежда! (Актуални снимки на сегашното състояние може да видите по-долу в страницата)
/Исторически данни и интересни легенди за Кедин кладенец и Пролешка могила./

За да се промени това, възвърне чистотата на природата, благодатта на извора, а и да надградим, би следвало да се направи следното:

1-ви етап

  • Старата постройка- заслон да се премахне изцяло. За целта са нужни проходими – машина за досъбаряне, товарене и камион за извозване на отпадъците, както и ръчен труд за изчистване на по-дребните такива от нея и околността.
  • Разкриване и възстановяване на извора. Да бъде направен оглед от специалист за възможността, както за необходимите технически и материални средства за обновяването. В тази връзка, запознатите лица с това, какво е правено последно в тази насока, да помогнат с информация и съвети.

2-ри етап – допълнително и след проучени възможности, както и при достатъчно поддръжници и средства

  • Изграждане на чешма – здрава, удобна, достъпна и красива.
  • И ако стигнат сили и средства – изграждане на нов заслон, трайно устойчив на вандализъм и сурови природни условия. А защо не и малък параклис?

Кедин кладенец и заслонът са в рамките на частен земеделски имот. Г-н Иван Миланов, общински съветник в Община Божурище и лично загрижен по проблема, сподели, че при това положение, общинско финансиране не е възможно. Каквото и да бъде предприето по обновяване или градежи, трябва да бъдат издирени собствениците и взето тяхното изрично съгласие и готовност за сътрудничество. Това е необходимо не само за осигуряване на бъдещите труд и финансови вложения. Но, и да се гарантира дългосрочно възможността за безусловен свободен достъп на всички туристи до извора. Над 70 години последното се случва, но няма гаранции за в бъдеще.

Ако бъдещето на извора и природата около него Ви докосват по някакъв начин, моля, попълнете приложената анкета. Тя ще е ценен ориентир за Вашите нагласи относно важността на темата и усилията на хората, които ще се ангажират с нея. Събраните и обобщени мнения от анкетата, ще бъдат публикувани в страницата prolesha-bg.com и предоставени на Кметове и Общински съветници, читалищното Настоятелство към НЧ “Светлина 1924 г.”, както и на всички заинтересовани граждани. Благодаря!

Мая Георгиева
_________________
*Кедин (Кенин) кладенец – сред местните хора са познати и двете имена. За краткост използвам първото, споменато в книгата “Село Пролеша, Софийско, през вековете”, Г. Станков
**Проблемът за останките от заслона и затлачения извор бе дискутиран извънредно на събрание в Пролеша още през пролетта на 2018 г. Сега отново е на дневен ред и вече пред по-широка публика.  Това бе провокирано и по молба на загрижени приятели и жители от селото, които вече разполагат и чрез този  уеб сайт с трибуна и глас, достигащи до множество хора и заинтересовани лица. Искрено вярвам, че в мнозина от нас още е жива вярата, че може да се прави нещо за едното морално удовлетворение и без очаквания за бъдещи икономически и/или политически ползи!

Пролешка могила, Кедин кладенец, останките от заслона и изхвърлените отпадъци по пътя към тях – 31.03.2019 г.

0 Коментари

Няма коментари

Оставете коментар