Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ЖПГ за автентичен фолклор, с. Пролеша

През 1962 година се сформира женска певческа група към НЧ „Светлина 1924” В състава се включват над 20 жени. Всички с желание и обич към народните песни безвъзмездно  репетират и участват активно в различни прегледи и фестивали на местно, окръжно и национално ниво.
Групата започва с песни от цяла България на хумористична и социална тематика. Когато има участия в различни региони на страната, певиците се представят с местни (шопски) фолклорни песни, изпълнявани акапелно или със съпровод. При всички участия на дамската група за автентичен фолклор по общински и национални фестивали , те са постигали признания, отличия, грамоти, награди.

В началото на 90-те години читалищната дейност замира и групата спира с участия и изяви. Но през 2012 г. женската певческа група за автентичен фолклор към НЧ „Светлина 1924“, с. Пролеша отново се възражда. Някои от жените поставили началото, пеят и до днес. С вдъхновение и радост те запяват отколешните позабравени песни. Гласовитите дами излизат и на сцена и радват не само местната публика.

Имена като Екатерина и Луиза Младенови, Виолета Стефанова винаги ще се помнят – те са едни от най-изявените певици в състава. Активно участвали в певческата група през годините са и Цветанка Василева, Миланка Гигова, Арсенка Василева, Станка Колева, Стоянка Лазарова, Венета Трайкова, Евдокия Траянова, Иванка Павлова, Гина Байрактарова, Димитрина Тонева, Стана Захариева, Юлия Стефанова, Цветана Флорова, Троянка Лазарова, Спаска Григорова и още много други.

“ПРОЛЕШКИ ГЛАСОВЕ”

През 2018 г. ЖПГ за автентичен фолклор, с. Пролеша издава аудио албума „Пролешки гласове”
Чуйте песните и се насладете!