Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Танцова формация “Животвор”

Танцова формация „Животвор” към НЧ „Светлина 1924“ с. Пролеша е основана през 2011 г. и ръководена от Поля Кирилова от 2012 г. В групата се изучават автентични и обработени хора от всички етнографски области на България. Танцьорите са на различна възраст, с различни професии и интереси, обединени от любовта към българските народни танци и музика.

През годините съставът се разраства, а хореографът й, Поля Кирилова, с любов работи върху нови идеи и възможности за разширяване на репертоара и неговото усъвършенстване. Групата активно се подготвя за нови предизвикателства и участия – по празници, събори и фестивали в страната и чужбина.

Танцова формация „Животвор”  може да се похвали с ежегодни участия във фестивалите „На хорото под тепето“ – гр. Пловдив, „Хоро при извора“ – гр. Велинград, „Нашенско хоро“ – гр. Самоков, „Шопски наниз“ – гр. Костинброд, „Хайдушка софра“ – гр. Хасково, „Нишавски хоровод“ – гр. Драгоман, „За пояс“ – с. Петърч и мн. други, включително участия в чужбина, както и десетки прояви по празници и събори.

Фестивал „Окни, па тропни“, с.Пролеша

Началото на фестивала се поставя през 2015 г. по идея на читалищното настоятелство на НЧ “Светлина 1924” с. Пролеша и клуб за народни танци “Животвор”
Събитието се провежда всяка година в с.Пролеша и няма конкурсен характер. Мисия на фестивала е да съхранява, развива и представя специфичните традиции, музика, песни и танци, и по-специално – типичния местен софийско- шопски фолклор.
За кратко време той се превръща в значимо събитие за любителите на фолклора в региона.

Проведените четири фестивала имат изключителен успех, всеки с по над 250 участници от различни общини в Софийска област – Божурище, Драгоман, Сливница, Костинброд, Елин Пелин, София.

Есента на  2019 г. село Пролеша отново ще бъде домакин на Петия фолклорен фестивал “Окни, па тропни“ на любителски групи, изпълняващи народни хора и песни.