Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пари, маймуни и … проституция. Интересен експеримент

Двама учени от Йейлския университет (икономист и психолог) са решили да научат маймуните да използват пари. И са успели.

Както се е оказало идеята за парите може да бъде лесно усвоена дори от същества с по-малък мозък и потребности ограничаващи се до ядене, спане и секс. Капуцините, с които е проведен експеримента, се смятат от зоолозите за едни от най-глупавите примати. „На пръв поглед наистина може да ви се стори, че в живота им повече нищо не им е необходимо. Вие можете да ги храните с бонбони цял ден и те ще идват за тях постоянно, след което ще си отиват и след малко пак ще идват. Може да ви се стори, че капуцините са нещо като ходещи стомаси.” – казват учените.

Американските учени са провели експеримент за въвеждане на „трудови” отношения в стадо капуцини. В клетката на маймуните те са измислили „работа” и „универсален еквивалент” – пари. Работата се състояла в това да дърпат ръчка с усилие от 8 кг. Значително усилие за малките на ръст маймуни. За тях това си е наистина непривлекателен труд.

За всяко дърпане на ръчката маймуната започнала да получава чепка грозде. Веднага след като капуцините усвоили простото правило „работа – възнаграждение” им въвели междинен посреднически агент – разноцветни пластмасови кръгчета. Вместо грозде те започнали да получават жетони с различен „номинал”. С белия жетон те са могли да купят от хората една чепка грозде, със синия – две, с червения – чаша газирана напитка и т.н.

Скоро маймунското общество започнало да се разслоява. В него възникнали същите типове поведение както и в човешкото. Появили се работохолици и лентяи, бандити и спестовници. Една маймуна даже успяла за 10 минути да вдигне ръчката 185 пъти! Много и се искало да заработи повече пари. Някои предпочитали да работят рекетьори и да отнемат пари от другите. Но най-важното което са отбелязали експериментаторите е че при маймуните са се появили такива черти на характера, които преди не са се забелязвали – алчност, жестокост и ярост при опазване на своите пари, подозрителност един към друг.

Като продължение на експеримента за изучаване на икономическото поведение на маймуните на по-нататъшен етап им раздали други „пари” във вид на сребърни дискове с дупка по средата. След няколко седмици капуцините са усвоили че с тези пари могат да си купуват храна. Експериментаторът, който в младежките си години се е увличал по марксизма, не е проверил дали труда превръща маймуните в човек. Той просто им раздал тези монети и ги научил да ги използват за покупка на плодове. Преди това обаче учените определили кой какво обича за да направят за всяка маймуна скала на предпочитанията.

Отначало таксата била единна – за кисела ябълка и за чепка сладко грозде искали еднакво количество монети. Естествено ябълките не се ползвали с успех, а запасите с грозде се стапяли.Но картината рязко се променила, когато цената на ябълките паднала два пъти. След достатъчно дълго продължило объркване маймуните решили да изхарчат практически всичките си монети за ябълки. И рядко си позволявали да се поглезят с грозде.

В един прекрасен ден, когато вече всички опитни животни знаели, че едни предмети струват скъпо а други евтино, една от маймуните проникнала в отсека, където се пазела комуналната каса и си присвоила всичките монети, бранейки се от хората, опитвайки се да и вземат металния приход. Така маймуните извършили първия „банков обир”.

Минали още няколко дни и капуцините открили феномена проституция. Млад самец дал монета на самка. Учените помислили, че се е влюбил и е направил подарък. Да ама не, „девойката” веднага встъпила с „младежа”в полов контакт, след което отишла на гишето, където стояли хората и си купила грозде. Всички останали доволни и маймуните и хората. Маймуните усвоили либерално-капиталистическите отношения, а учените защитили докторски дисертации.

Източник: M. Keith Chen. How Basic Are Behavioral Biases? Evidence from Capuchin Monkey Trading Behavior // Journal of Political Economy

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment