Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Първа сбирка на “Клуб история и археология” в с. Пролеша

На 29.11.2019 г в голямата зала на читалище “Светлина 1924”, с. Пролеша, клуб “История и археология” започна серията от сказки „История на българския народ” с първата си лекция „Древна история на Балканите”. Започвайки с черноморската цивилизация от 5700 г.пр.Хр. водещият Георги Георгиев плавно премина през културата Варна и най-древното обработено злато в света, солницата при Провадия и най-старите каменни градежи в Европа при Дуранкулак (4700 г. пр.Хр.), които ясно очертаваха облика на първата известна в света цивилизация, прародител на траките и предшественик на шумерската и египетската цивилизации.

След това историята се пренесе малко по на запад в района на Велико Търново, където златното съкровище от Хотница спори с Варненското кое е по-старо. Оказва се обаче че първенството се печели от скорошните разкопки на Града на птиците при Пазарджишкото село Юнаците където намереното злато е с 200-300 години по-старо. Пътуването през древните векове и историята на нашите прадеди продължи с плочките от с. Караново и с. Градешница, съдържащи най-древната писменост (3500 – 4000 г пр.Хр.) предшестваща с няколко столетия шумерската и египетската.

Увлекателният разказ стигна апогея си с историята на Троянската война (около 1200 г.пр.Хр.), кои са участниците в нея,  кои са данайците(гърците) и от къде идват, защо можем да смятаме’ че това е била братоубийствена война и защо от нея започва дългият период  (около 1000 години) на западане на тракийската цивилизация и възхода на гръцката и римската.

Сбирката завърши с разговори и коментари на чаша вино.

Г.Георгиев

Презентацията можете да прегледате и свалите от тук в pdf формат

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment