Споделено с Вас – мисли, знания, събития

Действаща изложба в дома на твореца Павел Димитров „Дядо и внуче” в с.Пролеша. Всички са добре дошли!

Запознайте се с Павел – човек, търсещ красотата, който с огромно желание, усърдие и търпение десетки години твори и претворява своя вътрешен подтик, чрез фантазия, талант и сръчни ръце. Нашия съсед и приятел умело съчетава дърво, метал, стъкло и глина в необичайни арт произведения. Матричар по професия, с тънък усет към геометрични форми и фини детайли, авторът създава през годините и до днес десетки творби в своя пролешки дом. Мнозина, може би не знаят, но в местната черква на Пролеша – „Св.Георги Победоносец”, отляво на олтара седи негово произведение –  дърворезбован иконостас със Св.Богородица и Младенеца, дарен от твореца за празник на селото преди няколко години. Необикновената изработка и дискретни свещи привличат и очароват миряните, посетили църквата.
Павел е познат на част от местната общност и с участието си на една от последните изложби-базари за ръкоделия, организирани от женски клуб „Раздумка” и настоятелството на читалището в селото, където представя на публиката свои картини-мозайки.

През латото на 2020 г.  Павел е открива самостоятелна изложба „Дядо и внуче” в своя дом, в с.Пролеша. В двора сред ухаещи цъфтящи китки, храсти и овощни дървета, авторът е подредил умело своите разнообразни творения –  интересни ири-пъзели и главоблъсканици от дърво и метал, произведения с дърворезба, ковано желязо, уникални 3Д плотове от епоксидна смола, в съчетание с прецизни пластики и фини флорални мотиви. Там виждаме и малки, и по-големи удивителни глинени фигури, с автор и/или съавтор малката внучка на Павел, насърчавана и подпомагана от дядо си. Гостоприемният стопанин ни въвежда и в къщата, където погледът попада на множество настолни и таванни лампи, аплици и часовници с най-разнообразни причудливи форми . Богато разнообразие от стилове, техники и похвати, които е трудно да се опишат и категоризират, затова е задължително да се видят лично.

Павел Димитров кани всички пролешани, гости и приятели на селото, както и почитатели на изкуството на тази нетрадиционна изложба. С усмивка и добра дума запленява гостите и ги отвежда в една приказка – тази на една красива душа, запазила неподправения детски възторг. Аз бях там и видях. Успях да почувствам този възторг на твореца, който за кратко време съпреживях, но остана за дълго това усещане, което да напомня, че всеки от нас има потенциала да изрази по свой уникален начин себе си и нищо не може да бъде пречка на свободния дух, търсещ и реализиращ красотата.

Заповядайте и Вие да се запознаете с тази уникална изложба!

Вратите в дома на Павел Димитров са отворени за гости всеки делничен ден от 10-13 ч. за посещение.
Моля, свържете се с автора за уточняване. >> Павел Димитров във фейсбук 

Автори: Мая Георгиева и Стана Захариева

СНИМКИ ОТ ДЕЙСТВАЩАТА ИЗЛОЖБА "ДЯДО И ВНУЧЕ"

И малка камбана ще звъни от пролешката черква.

Камбаната е зов за празник и не дай Боже, за бедствие. “За кого бие Камбаната”, “Преспанските камбани” – романи за душите на хората от Хемингуей и Талев.

От вчерашният ден от камбанарията на пролешката черква Св. Георги Победоносец ще може да звучи и малката камбана. Благодарение на организацията на кмета Григор Григоров и съдействието на Хр. Христов и Емил Владимиров, ще имаме звучен камбанен звън в делник и празник. Остава само да се намери човек, който да ги бие.

Стана Захариева

“ПЪТУВАНЕ В БЪДЕЩЕТО” – изложба на Борил Евлогиев в Божурище.

Вдъхновение, което произлиза от светлината, не е истинско Вдъхновение. Истинското Вдъхновение произлиза от черните води на изпитанието. В тези води се кръщава Вдъхновението. От тези води трябва да бъде изтръгнато твоето Вдъхновение. Само тогава Вдъхновението ще ти принадлежи.
Е. Хараш

На 9-ти март читалище “Христо Ботев – 1934 г.” в град Божурище бе любезен домакин и предостави на младия художник от Пролеша, Борил Евлогиев възможността да покаже за първи път пред по-широка публика свои художествени творби, създавани през годините и избрани за случая от твореца. (още…)

Виното създава приятелства. На чаша руйно вино и с добра дума в Пролеша.

Виното
Старо, младо, руйно, мъжко, пенлива, тежко и горчиво – каквото и да кажем все ще е вярно. В него е и силата и истината, а вкусът му зависи с кого го пиеш.

    “Старото дърво е добро за горене, старото вино е добро за пиене, старите приятели са добри за доверяване и старите автори са добри за четене.”(Атеней)

(още…)

Доброто поражда добро!

Има приказка – случващото се за първи път е случайност, за втори е съвпадение, а за трети път – вече е навик.

В Пролеша новият ни кмет е най-младият до сега. Първите неща, които свърши е да почисти общинската сграда на кметството с приятели и съмишленици. Сега там е и по-светло и по-чисто. Пенсионерите картоиграчи се върнаха в пенсионерския клуб.

Има вече и назначен човек от селото за общ работник по социална програма. Помощите за социално слабите – 24кг. общо, пак той докара и раздаде собственоръчно по домовете на записаните за тях. (още…)