Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Заповядайте на ГЕРМАН! Народен обичай и християнски празник наедно в Пролеша.

This event has ended

Настоятелството при НЧ “Светлина 1924 г.”
и
Църковното настоятелство при храм “Св. Георги Победоносец”

К А Н Я Т

Жителите и гостите на с. Пролеша за празника ГЕРМАН

До оброчен кръст “Герман” в местността “Скала махала”
на 12.05.19 г. (неделя), от 10:30 ч.

*При неблагоприятни метеорологични условия, празникът ще бъде отбелязан в двора на черквата “Св. Георги Победоносец”, с. Пролеша.

За празника Герман в село Пролеша

В местността между селата Пролеша и Хераково, наречена „Скала Махала“ се намира оброчен кръст Герман.
В последните години на празника на Св. Герман се спазва традицията от последователи на рода Парасникови. На кръста е имало вековно дърво, което е изсъхнало и днес не съществува, но въпреки това благодарение на почитащите народната традиция ритуалът съществува. Вася Павлова, последовател на рода Парасникови, със спомени от детството възстанови тази традиция преди няколко години, като дава курбан в чест на Св. Герман. И тази година на 12 май се събраха жители от с. Пролеша, които почетоха празника на Св. Герман и ритуала възстановен от Вася Павлова.
Елена Славова разказва своите спомени за този ден от детството: „В двора на черквата се е давал курбан и от печеното месо се е отделяло голямо парче и се е носело на кръста. На вековното дърво при кръста в Скала Махала е имало орлово гнездо. Моми и момци в народни носии с песни и молитви са носели парчето месо на орела при кръста, защото според народното поверие орелът предотвратявал градушката. На празничната литургия се палят свещички, които всеки присъстващ трябва да запази и прибере в дома си. И когато през годината се зададе тъмен облак трябва да изрече следната молитва към Св. Герман: “Пренеси го Германе, дека петел не пее, дека кокошка не крека, дека рало не оре, дека птиците не мъта”.

Десислава Миланова
Из в.”Пролешка Светлина”, бр.14, юни 2018 г.
________
На празника “Герман” има и традиция родолюбиви жители от село Пролеша да дават постен курбан в двора на черквата.


Герман е народен празник за измолване на дъжд и предпазване от градушка. А Православната църква почита Св. Герман- патриарх на Цариград през VIII в. Светецът, наследил езическото божество Джерман, е господар на градушката и природните стихии. Наричат го още Герман Градушкар.

Българските народни обичаи за дъжд са – Герман, Пеперуда и „гонене на змей”. А според народното поверие има четирима градушкари – Герман (12 май), Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни), но от всички Герман е първият и главният градушкар. На този ден никои не смее да работи каквато и да е работа, особено полска. Не се впрягат и воловете. Това се прави да не бие градушка. Ако през лятото бие градушка се вярва, че някой от селяните е излизал в полето тайно. Ако на тоя ден се зададе облак и гърми, всички излизат от къщите – мъже, жени и деца и викат:
“Германе, върли праздниче! Пренеси градушката в пусти гори, дето секира не сече, дето колак се не меси и петел не пее!”.