На Лазаровден в Пролеша очакваме скъпи гости! Прекрасните лазарки ще посетят домовете ни с песни.

Приключило събитие

И тази година, вдъхновени от традицията и подкрепени от дейците на нашето читалище НЧ “Светлина 1924 г.”, с. Пролеша, девойките ще зарадват пролешките домакинства със своите песни, младост и усмивки. Да се подготвим и да ги посрещнем подобаващо!
Ако някоя къща остане непосетена, моля Ви, не се сърдете! Лазарките са малко и не е възможно физически да посетят всеки дом. 

Очакваме ги! 🙂


Традиционен и обичан от пролешани е празника “Лазар”, “Лазарица” или “Лазарова събота”. Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Отбелязва се на подвижна дата, винаги в съботата преди Страстната седмица. Тази година се пада на 20 април.

Според Библията, на този ден Исус отива в дома на своя приятел Лазар и разбира, че от няколко дни е мъртъв. Божият син моли сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа й, Исус извиква „Лазаре, излез навън” и миг по късно се появява неговият приятел жив и здрав, възкръснал от мъртвите. Християнската Църква посвещава деня на този Лазар, възкресен от Исус Христос на четвъртия ден след погребението му.

В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. Затова Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви и пасбищата.

На Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, девойките лазарки ходят от къща на къща и пеят за женитба, любов, здраве и плодородие.  Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита и богата през цялата година.

Имен ден празнуват Лазар и Лазарица.

ДРУГИ ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Очаквайте скоро