Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Празнична Литургия на Благовещение – 25 март в храм “Св. Георги Победоносец”, с. Пролеша

This event has ended

Църковното настоятелство при храм “Св. Георги Победоносец”, с. Пролеша,

К А Н И

християните на Света Литургия
по случай празника БЛАГОВЕЩЕНИЕ .
Литургията ще бъде отслужена от протойерей Асен.
На 25 март (понеделник), от 08:30 ч.


Благовещение или Благовец е един от най-големите пролетни християнски празници. Това е денят, в който Ангела Божий донася на Дева Мария благата вест, че ще роди непорочно заченат син – отдавна очаквания Спасител. Празникът е от постоянните в църковния календар и е част от Великденския празничен цикъл.

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител – домашния дух. Други характерни ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен.
Според народни вярвания, характерни за някои региони, на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани. Затова денят е подходящ за поставяне на обици на ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Свързан с това обичай е стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосват игли, куки или конци.

На Благовещение имен ден празнуват всички носещи имената Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина и техните производни.