Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Сирни Заговезни и Прошка в Пролеша

This event has ended

Уважаеми приятели и съжители,
Заповядайте в неделя – 10 март от 18:00 ч. в центъра на с. Пролеша да запалим очистващия огън – на живо и този в сърцата ни! Да си простим за волни и неволни погрешки и да оставим в миналото и забравим за недоразумения, обиди, лоши мисли и чувства.

Огънят пречиства и възражда
Сирни Заговезни е известен с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя. Пролешани се събират на площада и палят голям огън. Малки и големи прескачат огъня за здраве и късмет, а други – да прогонят бълхите. 🙂 Вярва се, че чрез всемогъщата сила на огнените пламъци се изгарят злите духове.

Този е денят и за Прошка или празник на всеобщото опрощение
След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка. По-малките винаги искат прошка от по-големите. Така хората възстановяват добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината. Човек се пречиства, става по-добър и всеопрощаващ.

Трапезата или последното облажване
Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.

Хамкане
Обичаят „Хамкане с халва“
Парче от халвата се окачва с конец на средата на тавана. След залюляване на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. По същия начин може да се завърже и обелено варено яйце.

Организатори: НЧ “Светлина 1924” и приятели